Návrh Přestupního řádu

26.02.2016 12:29

Nový řád, s nímž se v minulém týdnu seznámilo Ligové shromáždění, výrazně ovlivní nejen profesionální fotbal, ale i ten amatérský, ve kterém již nebude fungovat hostování. Ruší se také střídavé starty a farmy, protože hráč může být registrován jen v jednom klubu.

Hlavní změnou je volný pohyb hráčů. Do devíti let věku mohou hráči měnit klub v přestupním období libovolně, od 9 do 12 let pak za odstupné ve výši 1500 korun za každý rok registrace v předchozím klubu. Mezi 12 až 33 roky může hráč volně přestoupit za domluvené či tabulkové odstupné v období mezi 1. a 20. červnem a hráči nad 34 let mohou změnit klub zdarma. Za amatérského hráče ve věku 19 až 23 let tak například ligový klub zaplatí odstupné podle tabulky 140 tisíc korun, tým z krajského přeboru však za stejného hráče 35 tisíc korun.

Dva typy hráčských smluv
V profesionálním fotbalu budou dva typy hráčských smluv. Ligová profesionální smlouva s minimálním platem 10 tisíc korun měsíčně, kterou budou muset mít hráči ligových mužstev. Každý tým pak může do utkání nasadit až tři hráče s běžnou profesionální smlouvou, kde je minimální plat 5000 korun měsíčně. Tu mohou uzavírat i neligové kluby. Hráč s touto smlouvou však může odehrát jen tři ligová utkání za sezónu. Pro další starty musí být uzavřena ligová smlouva.

To má sloužit jako motivace k uzavírání ligových smluv, po jejichž podepsání musí klub zaplatit tréninkový kompenzační poplatek, který následně bude podle registračního systému rozdělen spravedlivě mezi všechny kluby, jimiž hráč prošel.

Dorostenci z celků první a druhé ligy mohou přestoupit jen se souhlasem mateřského klubu či bez souhlasu za předpokladu, že nový tým s nimi podepíše ligovou smlouvu a zaplatí 200 tisíc korun.


 

Zpět

Vyhledávání

FK Přáslavice © 2008 Všechna práva vyhrazena.